Tartu Maratoni kogemus 2021

Iga kilomeeter oli väärtuslik

Edward tegutseb igapäevaelus doktor Laanena, juhtides Saaremaal Kuressaare Haigla töid ja tegemisi. Tartu Maratoni stardis oli ta aga pigem uudishimuliku avastajana, sest viimasest osalusest oli möödas juba 25 aastat ja tunne sees oli nagu läheks taas esimest korda rajale. Suusavarustuski pärines ajast, kus kukeklambritega Visud olid parim saadavalolek valik.

Edward ütles, et maratoni läbimine oli küll korralik katsumus (naerdes täpsustab, et see tundus justkui 40 km ronimist), aga ta võttis iga kilomeetrit naudinguga, lähtudes vaid iseenda enesetundest. Igal läbitud kilomeetril oli Edwardi jaoks sügavam väärtus kui lihtsalt nauding suusatamisest ja eneseületusest. Maratonil osalemisega kutsus ta saarlasi ja ka teisi inimesi, kes end puudutatuna tundsid, toetama vähihaigete ravi Kuressaares. Olgu selleks siis innustav kaasalöömine maratonil või rahaline toetus.

Üleskutse puudutas paljusid kohalikke ja üheskoos koguti vähihaigete toetuseks üle 800 euro. See 7 tundi ja ligi 45 minutit maratonirajal oli seda igati väärt.

Mis ajendas Sind Tartu maratonile minema? Eriti veel sellisel tavapäratul aastal.

Selle aasta otsus tuli kui välk. Olin koos sõbrannaga jaanuari lõpul õhtusöögile minemas ja väljas oli väga ilus lumine talveõhtu. Rääkisime suusatamisest – mäesuusatamisest, murdmaast, maratonidest ja nii läkski meie jutt Tartu Maratonile, SportTravelile ning siis see osalemise otsus sündiski. Kui otsus tehtud, siis sai selgeks, et Tartu Maratonil osalemine annab hea võimaluse toetada Saare maakonna vähihaigeid. Rääkisin sellest ideest Saaremaa Vähiühingule ning Kuressaare Haigla Toetusfondile. Arvamus oli, et mõte väärib proovimist. Üleskutse puudutaski kogukonda, kogusime annetustena üle 800 euro. 

Kui palju olid teinud suuskadel ettevalmistust?

Sel korral sõitsin enne maratoni kokku 50 km. Tunnistan, et ettevalmistus jäi kasinaks. Mul olid suusad Tallinnas, nädala sees aga olin tööl Kuressaares. Detsembris ma jooksin palju ja seetõttu hindasin, et jõuan Tartu maratoni rahulikus tempos läbi sõita.

Mis hetk maratonirajal oli Sinu jaoks kõige raskem?

Lõputu ronimine (naerab)! Kõige raskem oli Kuutse-Peebu vaheline lõik, mis oli ühtlasi ka kõige aeglasem. Kuutsemäele jõudes oli juba 32 km ülesmäge ronitud ja see jätkus ning jätkus. Peebust, kust jääb veel 24 km lõpuni, tuli laskumine, mis tõi kergendust ligi 7-8 kilomeetriks. Hellenurme jõudes oli veel piisavalt jõudu, et ette võtta viimased ronimised, kuid seal olid ka ootamatult vahvad laskumised.

Kuidas muutsid selle „ronimise“ enda jaoks meeldivaks?

Ma lähtusin kogu aeg enesetundest. Mäletan, kuidas ma esimesel Tartu Maratonil end esimese 20 km-ga kinni sõitsin ja seekord püüdsin seda vältida. Sõitsin enda tempos vastavalt jõuvarudele, teistega kaasa ei läinud. Arvestades vähest ettevalmistust ja distantsi pikkust, oli eesmärk maraton läbida ja finišisse jõuda. Vastavalt ettevalmistusele arvestasin, et tunnis läbin 8 km ja selline oli ka tempo ning tulemus. 

Mis on Sinu TOP3 soovitused Tartu maratoni osalejale?

1) Korralik ettevalmistus. Esimest korda maratonile minnes peaks hakkama valmistuma detsembri lõpul või hiljemalt jaanuari alguses, et enne Tartu maratoni võiks olla läbi sõidetud 200 km. On ka öeldud, et maratoni edukaks läbimiseks peaks eelneval neljal laupäeval või pühapäeval olema korraga 4-5 tundi lumel, siis sõidab maratoni läbi. Kindlasti peaks harjutama ka mägisel rajal, et jaksaks mäest üles ronida ja tunneks end laskumistel kindlalt. Ainult lauskmaal harjutamine võib teha maratoni sõidu väga raskeks, sest lauskmaad on maratoni distantsil vähe ja seda ka alles distantsi viimases veerandis (viimased 3 kilomeetrit).

2) Vahetult enne maratoni peaks korralikult puhkama, et stardis oleks värske ja terve.

3) Korralik suuskade ettevalmistus.

Milline oli emotsioon pärast sõitu?

Suurepärane! Väga hea meel oli lõpetada.

Kas järgmisel aastal uuesti?

Koos SportTraveli meeskonnaga kindlasti!

Kui Sinagi tunned, et tahad anda oma panuse vähihaigete toetuseks, siis vajalikud andmed on siin: arvelduskonto on EE101010220287560227 AS SEB Pank (Kuressaare Haigla Toetusfond).